3.3 Content toevoegen

Een hoofdstuk bewerken

Wanneer je de structuur hebt opgezet is het tijd om je lesmateriaal (content) toe te voegen. Wat je het beste kan doen is dit per hoofdstuk gaan behandelen.

Als eerst ga je aan de linkerkant naar het kopje “Hoofdstukken” onder LearnDash LMS. Hier vind je het overzicht van alle hoofdstukken van alle modules die er zijn. Deze staan automatisch op laatste datum van bewerking gesorteerd, dus ze staan allemaal door elkaar. Om dit overzichtelijker te maken is er een filterknop ingebouwd. Om te filteren op de hoofdstukken uit jouw desbetreffende module klik je rechtsboven op het dropdown menu “Toon alle modules”, kies je de goede module en klik je op de “filter” knop. Nu zie je alleen de hoofdstukken voor je die bij je module horen.

Om een hoofdstuk te bewerken ga je met je muis op het hoofdstuk staan waardoor er een aantal opties verschijnen. Klik hier op de knop “bewerken” om je hoofdstuk te bewerken:

In dit scherm ga je je hoofdstuk bewerken. Het enige wat je hierin gaat zetten is een inleiding of een korte samenvatting van het hoofdstuk. Zet hier geen inhoudsopgave of iets dergelijks neer want LearnDash doet dit automatisch! Wanneer je hier een stuk tekst toevoegd komt dat boven de grote roze balk te staan in de afbeelding hieronder.

Als je rechtsboven op de “Voorbeeld” knop klikt krijg je een voorbeeld te zien van hoe je pagina eruit gaat zien:

Dit is de hoofdstukpagina die je hierboven kan bewerken. Je ziet dat de paragrafen automatisch in een mooie lijst worden gezet. Dit hoef je er dus niet nog een keer in te zetten. Wel kan je er een stuk inleidende tekst neerzetten.

Voorbeeld van bewerking

Door op de knop “Bijwerken” te klikken kan je je aanpassingen opslaan.
Zie hoe het stuk tekst is toegevoegd boven de roze balk.

Een paragraaf bewerken

Het grootste gedeelte van je content ga je toevoegen in de paragrafen. Dit doe je door je paragrafen te gaan bewerken net zoals je hoofdstukken bewerkt.

Als eerst klik je links op de knop “Paragrafen” om in het paragrafen overzicht te komen. Hier zie je alle paragrafen van alle modules. Dit overzicht is net als het hoofdstukken overzicht rommelig gesorteerd. Om te filteren kan je rechtsboven op module en per hoofdstuk filteren. Zo krijg je weer een duidelijk overzicht van je paragrafen. Om je paragraaf te verwerken ga je met je muis op de paragraaf staan waardoor er een aantal opties verschijnen. Klik op “bewerken” om je paragraaf te bewerken.

Dit is het paragraaf bewerkscherm. Je gaat paragrafen bewerken met de standaard blokkenbouwer van wordpress. De content die je toevoegd bestaat namelijk uit blokken. Blokken zijn op elkaar gestapelde stukken content. Elk blok kan je apart van elkaar een functie geven. Zo zet je bijvoorbeeld in het eén blok een afbeelding en het blok daaronder een beschrijving van die afbeelding.

WordPress heeft ingebouwde bloktemplates. Een stuk tekst heb je geen bloktemplate voor nodig. Wanneer je een nieuw blok maakt of op “Enter” klikt is dit automatisch een tekstblok totdat je het veranderd. Verder zijn er heel veel verschillende bloktemplates die je kan gebruiken. Deze vind je door op de kleine “+” knop te klikken (2.). De belangrijkste blokken hierin zijn:

  • Kop: wanneer je dit blok gebruikt wordt het blok omgezet naar een titel. Deze kan je gebruiken om verschillende onderdelen in een paragraaf aan te duiden.
  • Scheidingslijn: wanneer je een samenhangend stuk tekst met eventuele afbeeldingen wilt afsluiten doe dit dan doormiddel van een scheidingslijn. De scheidingslijn is een korte lijn dat fungeert als een witregel/scheiding. Na een scheidingslijn kun je weer beginnen met een nieuwe Kop waardoor je mooie, duidelijk samenhangende stukken tekst krijgt.
  • Afbeelding: afbeeldingen kun je op meerdere manieren toevoegen. Eén manier is door het blok afbeelding te gebruiken. Wanneer je dit gebruikt veranderd je blok naar een template waarin je een afbeelding kan uploaden. Ook kan je simpel een afbeelding kopiëren en plakken (ctrl+V) in een tekstblok.
  • Media & tekst: dit blok combineert een afbeelding met een kop. Wanneer je dit blok gebruikt verandert het blok met aan de linkerkant een template voor een afbeelding en aan de rechterkant een tekstblok waarin je een kop kan schrijven.
  • Video: video’s kan je op meerdere manieren toevoegen. Doormiddel van het videoblok kan je een video toevoegen aan je paragraaf. In dit blok kan je kiezen of je een bestand wilt uploaden of invoegen via URL. Let op: de maximale bestandsgrootte voor uploaden is 8Mb. Dit betekent dat dit eigenlijk alleen bedoelt is voor korte video’s. Wanneer dit een probleem is, is het een optie om de video in te voegen via URL. Hiervoor moet je video eerst op Youtube staan. Wat je kan doen is een Youtubeaccount aanmaken en hierop de video’s die je hebt in “Privé” uploaden. Vervolgens kun je de link naar die video kopiëren en plakken in de “Invoegen via URL” knop in het Videoblok. Uitleg over hoe je een Youtubeaccount aanmaakt en een video in “Privé” kan uploaden vindt je onderaan deze paragraaf.

Aan de hand van deze blokken richt je stap voor stap je paragrafen in. Gebruik koppen en scheidingslijnen om samenhangende stukken content van elkaar af te splitsen en gebruik tekstblokken, afbeeldingen en video’s om je content toe te voegen.