Definitie

Aangezien risicomanagement bekeken wordt als onderdeel van strategisch management, wordt er uitgegaan van onzekerheden die het behalen van de strategie en doelstellingen kunnen belemmeren. Hierbij zijn zowel de negatieve als de positieve definities van risico relevant. Er is onderscheid te maken tussen pure risico’s (risico’s met alleen een potentiële negatieve uitkomst) en speculatieve risico’s (kansen/ opportuniteiten die ook een potentieel negatief effect hebben). De speculatieve risico’s hebben in aanvang meer aandacht gekregen dan de pure risico’s, omdat er met die laatste niets zeker te winnen valt.

De definitie van een risico waarmee BINX te maken kan krijgen: Een onzekere gebeurtenis die het behalen van de strategie en doelstellingen van een organisatie negatief kan beïnvloeden.

De definitie van risicomanagement bij BINX is dan: Een middel om op een gestructureerde manier risico’s in kaart te brengen, te evalueren en door er proactief mee om te gaan, beter te beheersen.

Los van alle verschillende modellen, raamwerken, standaarden en methoden; risicomanagement bestaat steeds weer uit zes algemeen toepasbare risicostappen die we hanteren bij BINX. Het is de bedoeling dat deze stappen achtereenvolgend worden doorlopen, met een mate van detail waar de situatie om vraagt.

6 risicomanagement stappen

De zes risicostappen vormen samen een cyclus: de universele risicomanagementcyclus; na stap zes volgt stap een, met een herijking van doelen en context.

________________________________________________________________________________________________________________________

Hoe kan je risico’s SMARTER omschrijven?

Een verbetering die we toe kunnen voegen om risico’s beter te omschrijven. De term SMART is een bekend begrip binnen BINX om doelstellingen te formuleren. Het wordt gebruikt voor BINX-brede doelstellingen, maar bijvoorbeeld ook bij het bepalen van de doelstellingen voor onze projecten of taken die aan collega’s worden gegeven: De letters van SMART staan voor:

1. Specifiek
2. Meetbaar
3. Acceptabel
4. Realistisch
5. Tijdgebonden

In het licht van risico bepaling kan het begrip goed hergebruikt worden om de onderkende risico’s SMART te maken. Het begrip kan je nog wat SMARTER maken door er twee begrippen aan toe te voegen die letters ER verklaren.

6. Expliciet
7. Resultaatgericht

Expliciet: Waar is de beschrijving van het risico vastgelegd? Wat we in de praktijk zien is dat een risico wel specifiek gemaakt wordt, maar niet altijd expliciet wordt beschreven (in termen van SMARTER). Het verschil mag niet zo groot lijken maar is dat wel. Met specifiek wordt bedoeld dat het een en ander eenduidig is (denk aan oorzaak, gevolg, doel en middel). Met expliciet wordt bedoeld dat de risico’s ook echt vast worden gelegd in een risico register. Als er bijvoorbeeld een risico onderkend is dan moet die ook expliciet worden vastgelegd, ook als het een risico is dat we accepteren. Toch zien we vaak dat de risico’s van de organisatie niet of moeilijk in een integraal overzicht te vinden zijn (er is vast wel een risico register, maar liggen alle onderkende risico’s daarin vast?).

Resultaatgericht: Welke invloed heeft het risico op de continuïteit van BINX? Met resultaatgericht wordt bedoeld of het onderkende risico ook echt een negatieve invloed kan hebben op de continuïteit van het project. Risico’s die direct invloed hebben op de omzet, de kosten en/of het imago die daar indirect invloed op hebben omdat ze een risico vormen voor kritische producten, diensten, of processen van de organisatie verdienen de meeste aandacht.