2.3 Engineering

Engineering bestaat uit het ontwerp van technische onderdelen en digitale modellen. Deze twee onderdelen worden in de verschillende ontwerpfasen samen van grof naar fijn uitgewerkt, in combinatie met de bouw- en installatietechniek. Deze ontwerpfasen binnen de engineering noemen we Definitief Ontwerp (DO) en Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO). Met behulp van ontwerp afspraken (Digitaal bouwen of BIM4) en het vastgestelde uitwerkingsniveau geven we volgens onderstaande processtappen invulling aan de maakbaarheid richting de 2.4 realisatiefase. De kick-off voorafgaand aan de ontwerpfase is zowel technisch- als teaminhoudelijk van aard.

In deze engineeringsfase zijn de faseafrondingen essentieel, want zonder goedkeuring kan namelijk niet verdergegaan worden met de volgende stap.

Gemiddelde doorlooptijd engineeringsfase per project is 12 – 24 weken (DO + UO).

3 BIM | Bouw informatiemodel, geeft de essentie tussen digitaal bouwen en engineeren weer voor BINX, waarbij het verder gaat dat 3D-tekenen van een gebouw. Bij BINX bedoelen we hierbij ieder stukje informatie meegeven aan een digitaal model.
5 Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) Volgens de DNR-STB 2014 zijn de Technisch Ontwerp (TO), Prijs- en contractvorming (PC) en Uitvoeringsgereed Ontwerp separate uitwerkingen. Bij BINX Smartility zijn deze drie fases geïntegreerd tot alleen een Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO).

De vier stappen aanpak

Tijdens de engineering is te zien dat er repeterende stappen zijn om tot een volgende fase te komen. Dit noemen we ook wel ‘hekken sluiten’. Onze “vier stappen” werkwijze vormt de basis voor het doorlopen van elke engineeringsfase gedurende het proces. We ronden elke fase af met een toetsmoment waarbij de uitwerking wordt getoetst door betrokken lead-engineers bouw- en installatie. Voldoet de uitwerking aan de klantwens van opdrachtgever, de financiële kaders, kwaliteit en de planning? Dan gaan we na akkoord verder met de volgende fase.

1. Projectanalyse

We starten elke engineeringsfase met het samenstellen van het team, of aanvullen en/of afschalen van teamleden. Hiervoor geldt dat iedere rol per fase een andere invulling of intensiteit kan hebben. Vervolgens bereidt de teamleider samen met de BIM-expert de projectdoelstellingen voor ter voorbereiding op de inhoudelijke project kick-off.

2. Organiseren – Kick-off

De teamleider organiseert samen met HR een kick-off sessie met alle projectpartners en eventuele externe partijen. Hierin worden teamafspraken gemaakt (soft-skills) en projectdoelen vastgesteld. Ook wordt een vast projectdag met elkaar afgesproken, wat inhoudt dat minimaal één dag per week alle teamleden tegelijkertijd aan het project werken. Ook wordt een afstemmingsmoment met het team (projectteamoverleg) vastgelegd. De inhoud van de kick-off wordt volgens de presentatiestandaard en analyselijst (nader te ontwikkelen) gevolgd onder begeleiding van HR en de BIM-expert. Per fase wordt gewerkt naar de faseafronding. Hiervoor is per fase bepaald welk uitwerkingsniveau BINX hanteert voor haar projecten. De BIM-expert ziet erop toe dat deze van beoogde kwaliteit blijft. De basis van dit uitwerkingsniveau is gebaseerd op de DNR (De Nieuwe Regeling).

3. AMEN

Na het opzetten van de projectorganisatie en het definiëren van de projectdoelen maken we met het team afspraken over hoe we samenwerken. Voor informatiebeheersing, vastlegging en communicatie zetten wij een aantal tools in om in ‘control’ te zijn en te blijven. De bedoelde tools zijn te vinden bij de beschrijving van de tools die we bij BINX gebruiken tijdens de engineeringsfase en in basis vindt de engineering plaats conform de Basis ILS.

AMEN staat voor Afspraken Maken En Nakomen

4. Afrondingsfase

Tot slot richting de afrondingsfase werken we toe naar het verifiëren van de vraagspecificatie en toetsen we ook de uitwerking intern op kwaliteit. Tijdens de tweede stap spreken we af welke (digitaal bouwen) informatie er bij elke fase van de afronding wordt opgeleverd. Na akkoord ronden we de fase af met de oplevering van een integraal coördinatiemodel waarin alle componenten op elkaar zijn afgestemd (afgestempelde werktekeningen, berekeningen en alle andere noodzakelijke documenten) en kunnen we starten met bouwen!

Definitief Ontwerp (DO) en vergunningen

Om te komen tot een generieke ontwerpkwaliteit wordt voor een definitief ontwerp een stappenplan (weekcyclus), inclusief uitwerkingsniveau (nader te ontwikkelen) gehanteerd.

De stappen die binnen de sub-fase DO doorlopen worden, zijn eveneens generiek en hierin komt het projectteam tot een faseafronding van het DO. De CD-sessie7 is hét vertrekpunt voor de verdere uitwerking van het DO. Een nieuw onderdeel van deze CD-sessie is de focus op samenwerking. Naast de projectinhoudelijke doelstellingen formuleren we ook teamdoelstellingen.

Gemiddelde doorlooptijd DO per project is 12 weken.

Daarnaast wordt het definitief ontwerp (mits van toepassing bij vergunningsaanvragen door BINX) ook gebruikt als (omgevings-)vergunning.

Ervan uitgaand dat art. 7:757a BW (Omgevingswet) en Wet Kwaliteitsborging daadwerkelijk wet wordt, wordt bezien wat dit voor ons binnenkort als consequenties heeft. Vandaar dat BINX een proefproject heeft afgerond ter voorbereiding aan de BRL5029 later, conform het organisatie ambitieplan.

Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO)

Om te komen tot een generieke ontwerpkwaliteit wordt voor een uitvoeringsgereed ontwerp een stappenplan, inclusief uitwerkingsniveau (nader te ontwikkelen) gehanteerd.

De stappen die binnen de sub-fase UO doorlopen worden, zijn eveneens generiek en hierin komt het projectteam tot een faseafronding van het UO. De CE-sessie8 is hét herziene vertrekpunt voor de verdere uitwerking van het UO. Naast de projectinhoudelijke doelstellingen formuleren we ook teamdoelstellingen.

Tijdens deze engineeringsfase is het streven om virtueel op te leveren voordat we starten met de realisatie (4).

Evaluatie engineering

Waar we iedere fase van het project starten met een kick-off (ex ante), sluiten we iedere fase af met een evaluatie met onze interne teamleden (ex post). Het doel hiervan is het verzamelen, interpreteren en presenteren van informatie om daarmee het proces te verbeteren. We nemen de afronding van de engineeringsfase mee naar de realisatie en organisatiebreed delen we de ervaringen voor nieuwe engineeringsfasen. Vervolgens wordt gestart met de volgende fase, fase 2.4 realisatie.

Tijdens het evalueren kan het gaan om het waarderen van de resultaten van personen of partijen, maar ook om het waarderen van alternatieve oplossingen. Het volgende proces wordt hierbij gehanteerd:

De evaluatie (intern) wordt een week na indiening van het engineeringsontwerp (DO of UO) gepland door de teamleiders samen met HR. Mede doordat na indiening de opdrachtgever de faseafronding in behandeling heeft genomen, is dit een uiterst gelegen periode om stil tezamen bij de teamsamenwerking.