Met de uitwerking van het Uitvoerings-gerede Ontwerp wordt gestart met de realisatie van het project. Eventuele voorbereidende werkzaamheden kunnen gestart zijn, verder voorkomen we dat desinformatie aanwezig is en stagnatie tussentijds ontstaat. Oftewel een goedgekeurd Uitvoerend Ontwerp (UO) is een vereiste om te starten met de realisatie én een goedgekeurd opleverdossier incl. aanvaarding/oplevering om vervolgens te starten met de exploitatie.
Hierbij zijn de faseafrondingen essentieel, zonder goedkeuring kan namelijk niet verdergegaan worden met de volgende stap.
Gemiddelde doorlooptijd realisatiefase per project is 52 weken (afhankelijk van de grootte van de opgave kan dit ook tussen de 24 – 156 weken liggen).
Projectaspecten realisatie
Gedurende de realisatie verzamelt het realisatieteam uitwerkingen die uiteindelijk onderdeel zijn van de overdracht van realisatie naar exploitatie die samen de as-built5 gegevens omvatten.
Alle aspecten (veiligheid, kwaliteit, tijd, budget en milieu), werkprocessen zijn continue van toepassing. De ene wat intensiever dan de ander.
Tijdens de realisatie is het onderdeel veiligheid een essentieel onderwerp en om die reden nemen we dat aspect in combinatie met het later uitgelegde veiligheidsbeleid mee in de ontwikkeling van onze eigen bouwapplicatie.
Opleverdossier
Het opleverdossier is zo gevuld, dat dit voor zowel de opdrachtgever als het exploitatieteam ingezet kan worden. Daarnaast stellen we een opleverdossier op voor het bevoegd gezag in het kader van de gereedmelding van een bouwwerk in situaties waarin sprake is van een vergunningsaanvraag.
Wanneer het project klaar is voor oplevering en wordt aanvaard door de opdrachtgever verstrekken we het opleverdossier. Dit geeft volledig inzicht in de nakoming van de overeenkomst (soms garantie of langdurig onderhoud) met betrekking tot de door ons uitgevoerde werkzaamheden. Dat zijn in elk geval:
- Tekeningen en berekeningen van het project en de bijbehorende installaties;
- Een beschrijving van de toegepaste materialen en installaties;
- Gebruiksfuncties van het bouwwerk;
- Gebruikersinstructies.
Hoe het opleverdossier moet worden verstrekt, is in de wet niet bepaald. Dit laat dus de ruimte om ons opleverdossier digitaal aan te leveren. De wet bepaalt dat BINX het opleverdossier ter beschikking stelt op het moment dat zij aankondigt dat zij met haar werkzaamheden gereed is, waarbij de brief ‘verzoek tot aanvaarding’ leidend is. Die aankondiging vindt doorgaans eerder plaats dan het feitelijke einde van de werkzaamheden van BINX. Om het vooraf over de inhoud van het dossier eens te zijn, wordt een opleverplan samengesteld. Verder is het natuurlijk relevant wat er in het opleverdossier moet staan, en dat is hieronder weergegeven:
Als partijen daarover niets anders afspreken, gelden de eisen die de wet daaraan stelt.
Ervan uitgaand dat art. 7:757a BW (Omgevingswet) en Wet Kwaliteitsborging daadwerkelijk wet wordt, wordt bezien wat dit voor ons binnenkort als consequenties heeft. Vandaar dat BINX een proefproject heeft afgerond ter voorbereiding aan de BRL5029 later, conform het organisatie ambitieplan.