Er bestaan verschillende zienswijzen op het vlak van risicomanagement. Denk aan COSO ERM, ISO 31000 en RISMAN. Dit wordt ook wel risicomanagementmethodes genoemd. Deze worden samengevat in een “risicomanagementmodel” of “-framework”. Dit model is oorspronkelijk ontwikkeld voor projecten, maar is ook geschikt voor programma’s en organisaties.
Bij BINX hanteren we de RISMAN-methode. De RISMAN-methode is voornamelijk bekend binnen de infrastructurele- en projectenwereld en is uit oorsprong ontwikkeld specifiek voor projecten. Vooral de risicobrillen binnen deze methode voegen veel waarde toe aan de optimalisatie van risicomanagement binnen organisaties. Met behulp van deze brillen wordt het project beschouwd vanuit verschillende invalshoeken zodat een integraal risicobeeld wordt verkregen.
Binnen de RISMAN-methode worden een aantal aspecten beoogd:
– Risico’s identificeren en bespreekbaar maken;
– Proactief in plaats van reactief risicomanagement.
Stappen binnen het RISMAN-risicomanagementproces: De RISMAN-methode wordt gebruikt binnen cyclische risicomanagementprocessen. Dit proces bestaat uit verschillende stappen. Bij het gebruik van de RISKID-software, worden deze stappen automatisch doorlopen.
De RISMAN-risicomanagementstappen zien er als volgt uit:
Binnen BINX wordt de RISMAN-methode toegepast als basis in een project. RISMAN is een methode voor het beheren van risico’s binnen projecten. De RISMAN-methode wordt dus binnen cyclische risicomanagementprocessen gebruikt. RISMAN maakt gebruik van RISMAN-brillen en RISMAN-impactklassen. Het is belangrijk deze niet door elkaar te halen.
RISMAN brillen: deze worden gebruikt voor het identificeren van risico’s. Hulp bij het vergroten van het blikveld tijdens risico-inventarisatie.
RISMAN impactklassen: deze worden gebruikt om risico’s te boordelen. Helpen bij het bepalen van de impact van de risico.