Wat willen we bereiken?

Bij BINX streven we ernaar om alle processen soepel te laten verlopen. Projectmanagement en risicomanagement is hier een onderdeel van. Binnen BINX wordt risicomanagement beschouwd als een integraal proces. Dat betekent dat er niet specifiek een functie voor aangewezen is, maar dat er gezamenlijk gezorgd moet worden voor goede beheersing van de dossiers. Omdat het een integraal proces is, is er goede communicatie nodig. Denk aan goede rapportages, correct bijhouden van de dossiers en specifieke overleg- en overdracht momenten.

Risicomanagement wordt veelal in de tweede lijn uitgevoerd, terwijl het eigenlijk in de eerste lijn zou moeten worden gedaan. Door gebrek aan correcte communicatie, wordt de risicomanagement, aan de front van de eerste lijn, vaak beschouwd als “ondergeschoven kindje”.

Risicomanagement is de rode draad in alle projecten. Met risicomanagement zet je de risico’s op een rij en behoud je de controle. De hulpmiddelen bieden praktische handvatten voor BINX en onze opdrachtgevers om risicomanagement in praktijk te brengen. In projecten lopen dingen vaak anders dan verwacht. Soms in gunstige zin maar, vaak ook niet. “Ineens” blijkt een vergunning niet op tijd te worden verleend of blijkt binnen het project schade te zijn ontstaan. Om hierop te anticiperen, of om tegenvallers te beheersen, wil je niet alleen achteraf ingrijpen maar wil je juist deze zien te voorkomen.

Projectmanagement is in feite beheersing van risico’s. In die zin is het belangrijk om al bij de start van elk nieuw project, met het projectteam, een risicoanalyse te maken als onderdeel van het projectplan. Dit is niet alleen goed voor het in kaart brengen van de risico’s, maar is ook een goed middel om het project beter te doorgronden en de verbondenheid binnen een projectgroep te vergroten.

De aanpak en omvang van een goede risicoanalyse kan variëren per project, op basis van de complexiteit van het project. Soms kan het toegevoerde waarde zijn om een onafhankelijke en gespecialiseerde adviseur in te schakelen om een, of meerdere, sessie(s) voor het maken van een gedegen risicoanalyse met een groot team te laten begeleiden.

Risicomanagement is een cyclisch proces dat gedurende een project regelmatig moet worden doorlopen. Risicomanagement start met het analyseren van de risico’s. Met behulp van de risicoanalyse wordt, op systematische wijze, inzicht verkregen in de risico’s binnen een project en kunnen maatregelen met hun effecten worden bepaald om deze risico’s aan te pakken. Het eenmalig inventariseren van risico’s is echter niet genoeg. Projecten blijven in beweging, risico’s kunnen door de tijd worden ingehaald of zijn afgenomen door getroffen maatregelen. Nieuwe risico’s kunnen zich voordoen. Risico’s zullen dan ook op regelmatige basis gemonitord en beheerst moeten worden.

Door risicomanagement professioneel toe te passen, verloopt het bouwproces efficiënt, zodat we een succesvol en waardevol pand kunnen realiseren – of het nu om nieuwbouw, verbouw of renovatie gaat. Met risicomanagement krijgen we zo vroeg mogelijk in het proces grip op de risico’s en kansen. Door het op professionele wijze in te zetten, kunnen bepaalde risico’s vermeden worden, kan de kans dat deze zich voordoen verminderen, en kan de impact ervan verkleinen. Bovendien zorgt het voor een breed draagvlak binnen het project en dat is waar we naar streven!